Trumpi neįpareigojantys pokalbiai gerina mūsų savijautą. 

Sustojote pasišnekučiuoti su kaimynu apie orą, persimetėte keliomis frazėmis su jums kavą ruošiančia barista, o lūkuriuodami eilėje pajuokavote su nepažįstamuoju. Atrodo, niekas nieko reikšmingo nepasakė, nesužinojote svarbių naujienų ir nepasidalinote giliomis emocijomis. Tačiau kažkodėl jaučiatės geriau. Taip, mažieji pokalbiai (angl. small talks) mus veikia teigiamai. 

Mokslininkai aiškinosi, kaip trumpiausi kasdieniai pokalbiai su nepažįstamais ar mažai mums reikšmingais žmonėmis veikia savijautą. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad mažųjų pokalbių nauda yra tikrai didelė. 

Eksperimento metu buvo tiriami traukiniu Londone važiuojantys keleiviai. Vieni turėjo pabendrauti su nepažįstamaisiais, o kitiems buvo liepta laikytis nuošaliai. Vėliau visi atsakė į mokslininkų klausimus apie savo savijautą. Tie, kurie bendravo su nepažįstamuoju, jautėsi kur kas geriau, jų kelionė buvo malonesnė. 

Per kitą eksperimentą buvo tiriami kavinės lankytojai. Tie, kuriems buvo nurodyta maloniai bendrauti su barista, jautėsi pozityviau nei tie, kuriems buvo liepta tiesiog greitai nusipirkti kavos. 

Trečiame tyrime buvo apklausti tūkstančiai respondentų apie jų kasdienį socialinį gyvenimą. Rezultatai pademonstravo, kad dažnesni pokalbiai su mažai pažįstamais arba nepažįstamais žmonėmis yra susiję su geresne emocine būsena. 

Kodėl nepatikrinus tyrimo rezultatų patiems ir ko nors šiandien maloniai neužkalbinus?

E. Ascigil, G. Gunaydin, E. Selcuk, G. M. Sandstrom, & E. Aydin. Minimal Social Interactions and Life Satisfaction: The Role of Greeting, Thanking, and Conversing; Social Psychological and Personality Science, 2023.

Comments are closed.