Agresyvumas vaikystėje yra susijęs su didesnėmis pajamomis užaugus – teigia britų mokslininkai. 

Kaip atrodo vaikas, kuris užaugęs mėgausis sėkme? Ramus, susikaupęs, daug besimokantis, mandagus? Paprastai būtent tokiems vaikams prognozuojama šviesi ateitis. O klasės peštukai, padaužos, patyčių mėgėjai laikomi būsimais nevykėliais. Tačiau realybė gali būti visiškai kitokia. 

Naujas Esekso universitete atliktas tyrimas rodo, kad agresyvūs ir impulsyvūs vaikai užaugę uždirbo daugiau nei ramūs ir mandagūs jų bendraamžiai. „Mokinių elgesio problemos, kurias lemia agresyvumas ir impulsyvumas, yra susijusios su vėlesniais teigiamais rezultatais darbo rinkoje“, – rašo mokslininkai. 

Esekso universiteto tyrėjai analizavo duomenis, rinktus nuo 1970 metų. Analizė parodė, kad agresyvūs ir impulsyvūs vaikai suaugę dažnai ne tik gauna geresnius darbus, uždirba daugiau nei kiti jų bendraklasiai, bet ir yra produktyvesni darbuotojai. 

Tačiau tokia tendencija išlieka tik tada, jei agresyvus vaikas neturi dėmesio problemų ir nėra išsiblaškęs. Kitaip sakant, panašu, kad geriausiai gyvenime sekasi protingiems ir dėmesingiems peštukams. 

Ši žinia turėtų nuraminti ugningo charakterio vaikų tėvus. Antra vertus, ji atkreipia dėmesį į žiaurią darbo rinką, kurioje lengviau rasti vietą tiems, kurie nevengia tyčiotis ir skriausti kitų. 

Del Bono, E., Etheridge, B., Garcia, P.; The Economic Value of Childhood Socio-Emotional Skills; ISER Working Paper Series; 2024.

Comments are closed.