Į gamtos gerovę orientuotas elgesys daro mus laimingesnius. 

Daugybė tyrimų patvirtina – buvimas gamtoje stiprina mūsų fizinę ir psichinę sveikatą, padeda išgyventi neigiamas emocijas, suteikia dvasinių jėgų ir ramina. Akivaizdu, kad gamta mumis rūpinasi. Tačiau ar mes rūpinamės ja? Gal ne visuomet skiriame jai deramą dėmesį?

Dabar turėsime dar vieną argumentą, kodėl turėtume rinktis „žalesnį“ gyvenimo būdą. Pasirodo, ekologiški sprendimai naudingi ne tik gamtai, bet ir mūsų savijautai.

Naujo tyrimo metu 180 suaugusiųjų iš įvairių šalių kelis kartus per dieną turėjo pranešti, ar per pastarąją valandą atliko kokį nors gamtai palankų veiksmą ir kaip šiuo metu jaučiasi. Rezultatai parodė, kad kuo dažniau žmonių elgesys buvo draugiškas gamtai, tuo jie jautėsi laimingesni. 

Gamtai draugiški veiksmai apėmė atliekų rūšiavimą, vartojimo sumažinimą, važiavimą dviračiu, ėjimą pėsčiomis ir kitus ekologiškus judėjimo būdus, daikto pasiskolinimą ar pasigaminimą užuot pirkus, energijos taupymą ir pan.

Kito eksperimento metu daugiau kaip 500 moksleivių buvo suskirstyti į tris grupes. Vienai grupei liepta ateinančią dieną elgtis draugiškai gamtai, kitos grupės buvo paprašyta ieškoti galimybių kaip nors pakelti sau nuotaiką ir pasilinksminti, o kontrolinė grupė negavo jokių nurodymų. Vėliau tiriamieji turėjo įsivertinti, kiek patenkinti jautėsi tą dieną. 

Rezultatai parodė, kad pasilinksminimų ieškojusi grupė ir į gamtai draugiškus sprendimus susitelkusi grupė jautėsi laimingesnės nei tie, kurie negavo jokių nurodymų. Kodėl ekologiškas elgesys daro žmones laimingesnius? 

Tyrimo autorius Michaelis Prinzingas mano, kad būti draugiškiems gamtai savaime yra smagu: ėjimas pėsčiomis arba važiavimas dviračiu padeda gamintis laimės hormonams ir apskritai gerina sveikatą. Be to, gamtai draugiškas elgesys dažnai suveda mus su kitais žmonėmis. Pavyzdžiui, daiktų skolinimasis, užuot pirkus, ar važiavimas vienu automobiliu su draugais. Tai didina socialinių kontaktų skaičių ir gerina mūsų emocinę būseną. Taip pat svarbu, kad gamtai draugiškas elgesys primena, jog nesame bejėgiai – mūsų veiksmai daro įtaką planetos gerovei. O tai gali padėti pajusti, kad gyvename prasmingiau. 

Norite prisidėti ir jūs? Nieko nėra lengviau – palikite automobilį namuose ir į darbą rytoj patraukite pėsčiomis. Svarbiausia, nepamirškite, kad tai darote dėl žalesnės gamtos ir tyresnio oro. 

Prinzing, M.; Proenvironmental Behavior Increases Subjective Well-Being: Evidence From an Experience-Sampling Study and a Randomized Experiment; Psychological Science; 2024.

Comments are closed.